Dag stoel naast de tafel
Paul van Ostaijen
.
Over de modernistische Vlaamse dichter en prozaschrijver Paul van Ostaijen schreef ik al een aantal keer. Omdat hij in de traditie van Dada allerlei bijzondere vormen meegaf aan zijn gedichten, over zijn graf en zijn geboortehuis en nu dus opnieuw. De reden dit keer is dat ik nu een bundeltje met zijn gedichten in bezit heb. Dit heb ik gekregen van een vaste lezer van dit blog Drager Meurtant. Het betreft hier een bundeltje uit 1969 met de titel ‘Dag stoel naast de tafel’ een bundel met de teksten van een programma van fragmenten uit het muzikaal, plastisch, literair oeuvre van de Vlaamse expressionistische dichter Paul van Ostaijen, gespeeld door Arena | De nieuwe komedie. De premiere van dit stuk vond destijds plaats in het Paviljoentheater in Scheveningen gelegen naast het Kurhaus.
Het bundeltje bestaat uit vier delen: introductie, deel 1, deel 2 en Music Hall. In de bundel is ook het gedicht ‘Voetbalmatch’ opgenomen met een onderschrift erbij uit een brief van Ostaijen aan Jos. Leonard waarin hij schrijft “Wat gedicht ‘Voetbalmatsj’ betreft, dit gedicht is niet van mij. Een mistificatie van ik weet niet wie uit Avondlied samengeflikt.”
In dit bundeltje ook het gedicht ‘Nachtelijke optocht’ waar heel duidelijk één van zijn dominerende inspiratiebronnen uit naar voren komt namelijk beeld-klank-woord en in dit geval dus vooral klank.
.
Nachtelijke optocht
.
Taptoe oe oe taptoe
stapt al maar toe
zwart van de nacht dat dik drukt de stijve straat
breekt licht logge lucht
en muziekgeschetter
Licht van de laaiende lansen
laaiende stap van de lichtende lansen
lansen van het laaiende licht
dansende licht van de laaiende lansen
dansend laaien van de lichtende lansen
laaiende lansedans
Lansgekletter
muziekgeschetter
lichtende kadans
laaiende lansen
laaiende kadans van lichtende lansen
lichtend lucht kadans en dans van laaiende lansen
kadans van laaiende lansedans
kadans van dans
Lichtende lampen
laaiende lampen
licht van laaiende lampen
dans van laaiende lampen
kadans van lichtende lampen
kadans van laaiende lampen
dans van de lucht in waaiende lampen
waaiende dans van de lucht in laaiende lampen
laaiende kadans in de waaiende lampedans
kadans van lampedans
licht van lampen
Lansgekletter
muziekgeschetter
geschetter van klare klarinetten
helder gekletter van klare klarinetten
helder gekletter klarinettegeschetter
Stappen op straat
stappen breken de straat
stramme stappen breken de straat
horizontaal
vertikaal
vooral diagonaal
lampen lichte kadans
klare klarinetten dansen in de lansedans
klarinetten lampen en lansedans
transparant
Taptoe
oe oe
taptoe
.
Geplaatst op 9 mei 2019, in Dichtbundels, Favoriete dichters, Gedichten in vreemde vormen, Vlaamse dichters en getagd als 1969, Arena, Avondlied, beeld, België, dada, dadaïstische poëzie, Dag stoel naast de tafel, De nieuwe komedie, dichtbundel, dichter, dominerende inspiratiebron, Drager Meurtant, expressionistische dichter, geboortehuis, gedicht, gedichten, gedichtenbundel, graf, introductie, Jos. Leonard, klank, klank-beeld-woord, Kurhaus, Literair, mistificatie, Music Hall, muzikaal, Nachtelijke optocht, oeuvre, Paul van Ostaijen, Paviljoentheater, plastisch, poëzie, poëziebundel, premiere, prozaschrijver, Scheveningen, teksten fragmenten, theaterteksten, Vlaams dichter, Vlaanderen, Voetbalmatch, Voetbalmatsj, woord. Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.
Een feest van klank. Je twijfelt soms of zoiets poëzie kan zijn maar als je dit leest denk je: ja, dat kan. En het mag!
als m’n geheugen ’t goed heeft: was ik bij opvoering in Theater Boschlust, Zeist, in 1968 of daaromtrent. Toch al kiem gelegd voor latere trek in beeld en taal en beeldtaal? In 1993 brandde dit theater af.
De actrice die in deze voorstelling speelde, Tatiana Radier, is lid van de Haagse Kunstkring, had laatst nog eens chitterend programma over Pierre Kemp en werkte op 12 januari j.l. mee aan de presentatie van mijn nieuwste bundel
Heel bijzonder. De brug gaat over 51 jaar heen, bijna.
Oh wat leuk Hans!
De actrice die deze voorstelling droeg, Tatiana Radier, is lid van de Haagse Kunstkring en deed onlangs nog een schitterend programma over Pierre Kemp. Ze presenteerde ook mede mijn laatste gedichtenbundel op 12 januari in de HKK. Is niet zozeer een bundeltje maar een programma± ik heb destijds de voorstelling gezien. Ik studeerde af op Paul van Ostaijen
Dat was een prachtige voorstelling; als ik mij goed herinner de eerste keer dat poezie op het toneel werd gebracht
Bijzonder hoor
Pingback: Wiegeliedje voor de geliefde | ZICHTBAAR ALLEEN