Een verjaardagsgedicht

Ted Kooser

.

Voor mij is een dichtbundel vorm en inhoud maar ook vormgeving. Aan een slecht vormgegeven dichtbundel, hoe mooi de poëzie erin ook is, kan ik me echt ergeren. Een dichtbundel, vind ik, is een kunstwerkje in taal en waarom zou je dat verpakken in een slechte verpakking? Er zijn dichtbundels waar je op het eerste oog van denk; mwah. Dat gaat zeker op voor de bundel ‘Licht!’ Het museum van de poëzie, 125 dichters uit meer dan vijftig landen. Gekozen door Amnesty International en samengesteld door Daan Bronkhorst uit 2014.

De bundel is klein maar dat hoeft absoluut geen bezwaar te zijn, voorzien van een harde kaft, ook al niks mis mee, maar de foto op de voorkant, het teveel aan informatie op de omslag en de wat obligate foto doen af aan de inhoud; 125 gedichten over licht van allerlei dichters van over de hele wereld.

Gedichten van Nobelprijswinnaars, literaire sterren en vervolgde schrijvers en dichters. Zoals het gedicht ‘Een verjaardagsgedicht’ van dichter Ted Kooser (1939) Poet Laureate in de Verenigde Staten van 2004 -2006 en winnaar van onder andere de Pulitzerprijs. Ik koos dit gedicht omdat vandaag mijn oudste dochter jarig is.

.

Een verjaardagsgedicht

.

Net na het ochtendgloren, de zon staat

met haar zware rode hoofd

in een ijzeren kraag van bomen,

wachtend tot er iemand komt

met zijn emmer

voor het schuimig witte licht

en daarna een lange dag in de weide.

Ook ik besteed mijn dagen grazend

smullend van ieder groen moment

tot de duisternis roept

en ik met de anderen

de nacht in wandel

zwaaiend met de kleine tinnen bel

van mijn naam

.

Geplaatst op 1 november 2021, in Dichtbundels, Favoriete dichters en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Michiel van Hunenstijn

    ‘Voor mij is een dichtbundel vorm en inhoud maar ook vormgeving. Aan een slecht vormgegeven dichtbundel, hoe mooi de poëzie erin ook is, kan ik me echt ergeren. Een dichtbundel, vind ik, is een kunstwerkje in taal en waarom zou je dat verpakken in een slechte verpakking?’

    En waarom zou dat ook niet gelden voor websites? Kijk ‘ns goed naar je eigen site, die berg tags hieronder: gedicht, dichter, gedichten, dichtbundel, poezie, poeziebundel etc. wat is de zin hiervan?), die lelijke url’s in de tekst die soms wel anderhalve regel lang zijn (tip: vraag ‘ns aan een jonge medewerkerker van de bieb hoe je een link maakt in wordpress, dat maakt je site wat minder ouderwets, wat minder gedateerd, wat mooier. En dat wil je toch?)

  2. Michiel van Hunenstijn

    Tags hebben zeker een functie, die zijn erg nuttig. Maar gebruik ze slim een schiet niet met hagel. Gebruik niet meer dan vijf tags. En niet dertig of veertig of meer. Het taggen van een begrip als ‘teveel informatie’ bijvoorbeeld, is zinloos. Ook het steeds herhalen van de trits gedicht, dichter, dichten, gedichtenbundel, poezie, poeziebundel, vers etc. schiet zijn doel voorbij. En het staat ook zo lelijk, zo’n berg ‘teveel informatie’ onderaan elk stukje.

    • Ik krijg ook weleens de vraag of de reclame niet van mijn website af kan maar ik hecht aan mijn ‘gratis’ site. Ik denk altijd, je leest een bericht en dat is het. De poespas eromheen laat je voor wat het is. Ik hou daar een iets andere standaard voor aan dan voor bijvoorbeeld dichtbundels of poëziemagazines en -tijdschriften.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: