Poëzie als programmeertaal
Gerrit Krol
.
Enige tijd geleden werd aan de medewerkers van Meander gevraagd om onder woorden te brengen wat zij vonden dat een goed gedicht maakt, of aan welke eigenschappen een goed gedicht zou moeten voldoen. Ik moest hieraan denken toen ik een artikel over Gerrit Krol las op de website literatuurmuseum.nl. In dit artikel las ik dat Krol over een gedicht zegt dat dit een reeks woorden is, dat aan een aantal voorwaarden voldoet. Daarover zo meer.
Gerrit Krol (1934-2013) was naast romanschrijver, essayist en dichter ook computerprogrammeur bij een groot internationaal olieconcern. Vooral die laatste functie had een grote invloed op zijn poëtisch werk. Gerrit Krol was een groot bewonderaar van Gerrit Achterberg. Hij bewonderde de techniek, en vooral de procesachtige manier waarop Achterberg bewegingen kon beschrijven. Want veel meer dan de thematiek van de verloren geliefde, die gewoonlijk met Achterberg wordt geassocieerd, was dat voor Krol het geheim van Achterberg: de manier waarop hij het exacte en het poëtische wist te verzoenen.
– een ander zich van die woorden een voorstelling kan maken
– als hij het prettig vindt zich deze voorstelling te maken
– de woorden, in die volgorde, niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
misschien gaat ze zwemmen
ze steunt op haar hand
om niet te vallen
een aardige vrouw om te zien
een wereld op zich
een denkend wezen
dat haar lippen verft
een lok voor haar ogen
haar oksel is niet te zien
als ze haar arm opheft
zie je die wel
als je haar van de andere kant bekijkt
zie je de andere oksel ook
voor hetzelfde geld kun je zeggen
een nieuw badpak
nu al kiezen
en straks kopen
en het plaatje vergeten
Geplaatst op 23 augustus 2021, in dichters over dichters, Favoriete dichters, Gedichten in vreemde vormen, Over Poëzie, readymades en getagd als 1934, 1971, 2013, ambiguïteit, APPI, artikel, Automatic Poetry by Pointed Information, beeld, beschrijving, boek, computers, dichter, eigenschappen, essay, essayist, exacte, gedicht, gedichten, Gerrit Achterberg, Gerrit Krol, humor, illustraties, literatuurmuseum.nl, Meander, olieconcern, onpoëtisch materiaal, poëtische, poëzie, procesmatige manier, programmeren, programmeur, readymade, reeks woorden, romanschrijver, techniek, tekstverwerker, thematiek, verloren geliefde, voorstelling, wat maakt een goed gedicht?. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.
Pingback: De wet van Buys Ballot | ZICHTBAAR ALLEEN