Kunstwerk

Tong van lucifer

.

Wanneer je in Flevoland rijdt (of naar Flevoland daar wil ik even vanaf zijn) kom je op een dijk, wat de Knardijk blijkt te zijn, een groot ovaal kunstwerk tegen. Al vele malen heb ik dat kunstwerk zien staan, juist door de omvang en de vorm vind ik het een bijzonder kunstwerk. Toen ik in de bundel ‘Flevoland’poëtische provincie’ van Stichting Achterland uit 1996 zat te bladeren kwam ik een foto tegen van dat kunstwerk. Van dichter Johan van de Grift staat er het gedicht ‘Kunstwerk’ bij dat oorspronkelijk verscheen in de bundel ‘De spookrijder’ uit 1995 van zijn hand. Het kunstwerk  dat ‘Tong van Lucifer’ heet, staat op een markant punt op de Knardijk en is van kunstenaar Ruud van de Wint.

.

Kunstwerk

.

Alsof hij

opschoot uit geduldige aarde

tussen een stad en een stad

.

Rood in groen land

Rood in grijze lucht

niemands schaduw

niemands silhouet

.

Het heeft zo moeten zijn

de schemer strijkt het licht van de dag

hijst de maanloze nacht

verten verliezen hun kleuren

als herfstbomen bladeren

.

Gezworen verledenlingen

-de geesten van

verdronken vissers-

komen hier samen

om het ooit dat verdween

.

Geplaatst op 28 april 2020, in Dichtbundels, Favoriete dichters, Poëzie en Kunst en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Michiel van Hunenstijn

    En dat kunstwerk kwam onlangs nog in het nieuws omdat een SGP’r meende dat het een godslasterlijk beeld was. Citaat uit Trouw:

    Hij is niet te missen, het groene, ovale beeld op de Knardijk langs de snelweg A6 tussen Lelystad en Almere. Het kunstwerk ‘De Tong van Lucifer’ is zwaar beschadigd door de harde wind van de afgelopen weken, en moet worden gerepareerd. Een mooie gelegenheid om het kunstwerk voorgoed van de Knardijk te verwijderen, vindt de SGP Flevoland.

    Het beeld is godslasterlijk, zegt Sjaak Simonse, fractievoorzitter van de Statenfractie van de SGP in Flevoland: “Het beeldt de duivel uit, die zijn tong uitsteekt naar God. Dat vind ik zo kwetsend. Waarom onteren we God op deze manier? Dat is wat mij verdrietig maakt, elke keer als ik dat ding weer zie”. De SGP bereidt een motie voor om het kunstwerk in een museum te plaatsen.“Dan kunnen mensen die het werk willen zien het bewust opzoeken, en hoeven wij er geen aanstoot meer aan te nemen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: