Judy Carati

Gedachtengedichten

.

Judy Carati ken ik al langer, ik zag en stond met haar op poëziepodia waar zij, zichzelf begeleidend op gitaar, liedjes zong en gedichten voordroeg. En dat is precies wat ze doet in de bundel/CD ‘Gedachtengedichten’.

De bundel is opgedragen aan Cecilia en wordt voorafgegaan door een tekst die de Russische dichter Boris Ryzji (1974-2001) schreef in 2000 aan de, door hem bewonderde dichter Aleksandr Koesjner dat verscheen als voorwoord in ‘Rotterdam Dagboek’ uit 2006. Dit stukje gaat over zijn bezoek aan onder andere Delft en ik denk dat Judy dit in haar bundel heeft opgenomen omdat een aantal van haar gedichten Delft als onderwerp hebben.

De bundel is in eigen beheer uitgegeven en ziet er heel fraai uit. Op mooi stevig papier zijn de gedichten afgedrukt. De omslag in rood en blauw met een kleine foto van Judy op de kaft en achterin de CD met haar liedjes. Hoewel er ongetwijfeld iets valt te zeggen over haar liedjes beperk ik me tot de gedichten omdat ik daar iets zinnigs over kan zeggen.

Maar voor ik daar iets over schrijf moet me iets van het hart. De bundel heeft een mooie opmaak met een rustige bladspiegel maar wordt, en dat vind ik echt jammer, vaak verstoord door allerlei ‘extra’ informatie over gedicht, onderwerp, verwijzingen naar een andere bundel of de CD of over het feit dat een gedicht voor een speciale gelegenheid is geschreven.
Had er iemand meegelezen of was er enige vorm van redactie geweest dan had dit ‘opgelost’ kunnen worden door deze informatie achterin de bundel apart per pagina weer te geven. Bij het gedicht ‘Stille schuilplaats’ is dit maar liefst een halve pagina in een klein( erg klein) lettertype. Ook achterop de bundel staat heel veel informatie. Het lijkt alsof Judy alles wat ze ook maar kwijt wilde een plekje heeft gegeven in deze bundel en dat doet, in mijn ogen, de bundel een beetje tekort.

 

Over de gedichten schrijft Judy: ze bevatten persoonlijke elementen, ze zijn hier echter niet altijd 1 op 1 terug te voeren. De teksten zijn veelal ontstaan vanuit observaties en gedachten ( wat de titel verklaart). Dat wat je in het dagelijks leven meemaakt.

Zoals bijvoorbeeld in het gedicht ‘Herinneringen’:

 

Nog volop in het heden

fiets ik van Delft naar Rotterdam

de lucht kleurt rood, ik volg het water

in de verte het kerkje

 

De gedichten zijn duidelijk, beschrijvend, zonder al teveel ingewikkelde poëtische diepgang. Ze schilderen een plaatje waarin je al lezend mee kan gaan. Aan de dingen die ze ziet en beschrijft wordt een emotie meegegeven (berusting, woede, verdriet, verwondering) met name in het hoofdstuk dat dezelfde titel draagt als de bundel.

in het hoofdstuk ‘Fietsend van Delft naar Rotterdam’ vooral gedichten over Delft en in het gedicht ‘Blikken scheidsmuur’ over de dichter Poot ook een verwijzing naar Schipluiden en Abtswoude.

In ‘Aankondiging van de herfst’ tenslotte een aantal gedichten van wat algemenere aard maar steeds met een duidelijke ik en verwijzingen naar ervaringen en herinneringen.

Mijn conclusie na lezing is dat deze bundel een soort van ego document is van Judy, dat er mooie zinnen in staan en teveel informatie. Desalniettemin voor liefhebbers van dit genre van poëzie, het meer persoonlijke en verinnerlijkte, zeker te genieten.

 

ik wil eindigen met het gedicht dat als ‘Nagedicht’ is opgenomen en daarom niet lijkt te passen bij een van de hoofdstukken getiteld ‘Ontwortelen’.

.

Ontwortelen

.

Bij het water zien de bomen zichzelf

rimpelend, vervormd

in stilte luidruchtig

.

ik wilde wortel schieten

bladeren krijgen en blijven staan

maar de wind waaide mij voorbij de hemel

.

zo verder reizen

ga weg, maar zet je voeten niet in de grond

ga weg, maar krijg geen vleugels in de lucht

.

probeer te drijven op het water

en zie: je komt weer terug

.

Advertentie

Geplaatst op 10 maart 2020, in Dichtbundels, Recensies en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. De poëzie mooi verwoord laat de bladeren op het water drijven!

 2. Zodra je je gedicht teveel gaat toelichten, maak je ’t al gauw kapot.

  • Beste Douryeh,
   In deze bundel staan 36 gedichten, waarvan ik er 4 met een toelichting heb geplaatst.. Dit, omdat deze gedichten ‘in opdracht’ zijn gemaakt. Een bewuste keuze dus.
   Smaken verschillen echter… en ik ben het ook wel met Wouter eens; de voetnoten hadden ook bijvoorberld achterin de bundel gekund…

   Misschien iets voor een volgend werk… 🙂

   Mocht je interesse hebben in wat ik doe, kun je me altijd een berichtje sturen, via judy.carati@live.nl

   Zonnigs,
   Judy Carati
   SingerSongdichter

 3. Dankjewel, Wouter, voor lezing en serieuze bespreking van mijn bundel.

  De buitenkant is, zoals je ook opmerkt, met zorg gekozen en heeft meerdere betekenissen; waarbij ik bijv. de rode binnenkant zou willen noemen: het is dezelfde kleur rood, als die Pieter de Hooch gebruikte in zijn schilderijen en waar vorig jaar een prachtige tentoonstelling van was te zien in Delft.
  De foto op de voorkant is een verwijzing naar mijn gedicht “Boomhoofd” . Het voert nu te ver, maar op mijn presentatie in januari heb ik uitgelegd, dat dit de oorspronkelijke titel was, echter uiteindelijk is het de ‘subtitel’ geworden.

  De bijgevoegde DVD ( het bevat dus beeld- en geluidsmateriaal; opgenomen tijdens een live-optreden van mij in de Rotterdamse Salon) bevat niet alleen mijn liedjes, maar ook een aantal van de gedichten, die in deze bundel voorkomen en maken het wellicht tot een nog meer compleet geheel. Al staat de bundel ook op zichzelf.

  De verwijzing naar Boris Ryzji heeft een diepere betekenis… (en is tevens een verwijzing naar zowel mijn woonplaats Delft, als mijn geboortestad Rotterdam)

  Het Nagedicht “Ontwortelen” heeft een (diepere) bedoeling, maar is oa ook een verwijzing naar mijn eerdere gedichtenbundel; “Onzichtbaar… Zien” uit 2016.

  Het lijkt of je het onderdeel “Gedachtengedichten” hebt overgeslagen… Geen enkel voorbeeld, van wat ik zelf bijv. een van mijn mooiste gedichten vindt: ‘ Gedichtendag’ , ‘Verlangen’ en ‘Namiddag’ bijvoorbeeld…

  Ik ben het overigens met je eens, dat ik wellicht iets teveel in deze bundel heb willen stoppen…. (en de voetnoten van slechts 4 van de 36 gedichten, hadden wellicht achterin gekund)
  Dit heeft ook een achterliggende reden.
  Het zat in mijn achterhoofd, om (nu eindelijk) een groot aantal van mijn gedichten, die ik heb geschreven, bij elkaar te voegen (waar gaandeweg een ordening in is ontstaan) en hierna………te stoppen met publiceren…..(uiteraard niet met schrijven, want dat kun je niet zomaar beëindigen 🙂

  Inmiddels heb ik echter, zowel op mijn bundel als op mijn presentatie hele mooie woorden van mensen ontvangen, aanvragen gekregen om voor te dragen, of te komen spelen; waardoor het stoppen wellicht iets te vroeg is…

  Enfin, ik heb ook hier weer… ‘meer woorden nodig’… en dat verwijst naar een nieuw liedje van mij 🙂

  Nogmaals dank en mogelijk, dat er achter mijn gedichten na herlezing nog iets meer schuilgaat..

  Succes gewenst in je werk en we zien elkaar wellicht…on the road ..

  Hartelijke groet,
  Judy Carati

 1. Pingback: Gedachtengedichten I Boekbespreking & verloting | Haagse Hoogvliegers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: