Woorden zijn daden

Derek Otte

.

In 2017 en 2018 was Derek Otte stadsdichter van Rotterdam. De gedichten die hij in die periode schreef zijn gebundeld in de bijzonder fraai vormgegeven en uitgegeven bundel ‘Woorden zijn daden’ een knipoog naar het clubleiding van Feyenoord ‘Geen woorden maar daden’.

In de bundel bedankt Derek Otte alle Rotterdammers, zijn stadsgenoten, dat ze naar hem hebben geluisterd, met hem hebben geluisterd, met hem en met het hart op de tong gesproken hebben en met hem een stukje geschiedenis hebben geschreven.
Ik vind dat een prachtig uitgangspunt en streven om als stadsdichter samen met de mensen in de stad in gesprek te gaan en van daaruit iets te maken waarin men zich kan herkennen en dat de tijdgeest weergeeft. In die zin kan een stadsdichter actief aan een stukje moderne geschiedschrijving doen in poëtische vorm.

.

In de bundel staan vele mooie gedichten waaruit het nog niet makkelijk kiezen was. Ik koos voor het gedicht ‘Kerel’ voorgedragen bij de uitvaart van het anonieme jongetje uit 2017. Zo’n titel bij een dergelijk gedicht kan alleen uit Rotterdam komen.

.

Kerel

.

zonder bouwen gebroken

soms is ons bestaan waanzin

wanneer de tijd van komen

meteen de tijd van gaan is

.

meer vragen dan dagen

geen antwoord te pakken

je wiegje de aarde

’t zou niet mogen passen

.

je had moeten gaan kruipen

spelen, lachen en praten

nieuwsgierigheid gebruiken

voetstappen achterlaten

.

dat je nu slapen kunt

niet te lijden meer hoeft

is de enige rust

het is droefenis troef

.

en je kunt ons niet verstaan

terwijl je voor altijd leeft

want je bent niet echt gegaan

als je niet echt bent geweest

.

dus staan we hier, kerel

zo samen om je heen

want weet je, Rotterdammers…

laten elkaar nooit alleen

.

Geplaatst op 4 februari 2020, in Dichtbundels, Favoriete dichters en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Michiel van Hunenstijn

  Even een algemene vraag: hoe de jij dat eigenlijk voor jouw site met de kosten voor de geplaatse gedichten? Want ik wilde een gedicht op mijn site zetten, informeerde bij de uitgeverij wat dat kost, en dat bleek zo’n kleine 70 euro te zijn. Zeventig euro voor 1 enkel gedicht, dan mocht het op de site. En het ging niet om en gedicht van Komrij, Wigman maar gewoon van een goeie dichter maar niet echt bekend.

 2. Ticht toch soms lastig. Tijdje terug foto overgenomen voor plaatsing in wetenschappelijk artikel. Zonder vergoeding. Toch verplicht 80 E te betalen aan pictoright.
  Verder wordt er o.a. hier over geschreven: https://www.charlotteslaw.nl/auteursrecht-citaat/
  vriendelijke groet, Drager

 3. Michiel van Hunenstijn

  Je kunt natuurlijk ook informatie inwinnen, weet je waar je aan toe bent. Dus wil je bijvoorbeeld een gedicht van Iduna Paalman op je site wilt plaatsen, dan kijk je op de site van haar uitgeverij, dat is Querido, en dan lees je het onderstaande:

  Rechten
  Wilt u een gedicht of een fragment uit een boek overnemen, in een bloemlezing opnemen, op uw website plaatsen of voor eigen gebruik drukken? In al deze en soortgelijke gevallen dient u een kleine vergoeding aan de schrijver te betalen. Voor dit soort overnames kunt u contact opnemen met:…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: