Concrete poëzie
In Duitsland en Amerika
.
Al eerder schreef ik over vormen van concrete poëzie. Maar wat is concrete poëzie eigenlijk? Volgens Wikipedia is concrete poëzie een moderne poëzievorm waarin gevoelens of gedachten niet op de gewone talige wijze worden uitgedrukt, maar door een bijzondere klank- of grafische vorm te creëren.
Bij een combinatie van poëzie en muziek spreekt men van auditieve of fonetische poëzie en bij een vermenging van tekst en grafiek van visuele poëzie of ook wel poëtische typografie. Lettertype en lettergrootte, de schikking van de woorden op het blad worden drager van de boodschap. Concrete poëzie maakt alleen gebruik van taal- en typografische elementen, terwijl visuele of visieve poëzie (in het Italiaans poesia visiva genoemd) bestaat uit een collage van knipsels, foto’s en taalelementen.
Het mooie van concrete poëzie is dat je er allerlei varianten van kunt maken. Dat je vormen van concrete poëzie (bijvoorbeeld auditieve en visuele poëzie) kunt combineren of dat je kunstvormen kunt combineren met visuele of auditieve poëzie. Ik heb twee voorbeelden van concrete poëzie gevonden die beide voldoen aan de definitie en toch heel erg verschillend zijn.
Zo is er het concrete poëzieproject van de Fichtelnaabtalschule in het Duitse Ebnath en zijn er voorbeelden van een tentoonstelling in het Getty Center in Los Angeles.
.
Geplaatst op 22 december 2019, in Gedichten in vreemde vormen, Poëzie en Kunst en getagd als Amerika, auditieve poëzie, collages, combinaties, concrete poert, Duitsland, Ebnath, Fichtelnaabtalschule, fonetische poëzie, foto's, gedachten, Getty Center, gevoelens, grafische vorm, klankvorm, knipsels, lettergrootte, lettertype, Los Angeles, moderne poëzievorm, muziek, poëtische typografie, poëzie, poert, poesta viseva, taalelementen, talige wijze, visie poëzie, Visuele poezie. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.
Ken je de visuele poëzie van Maarten Mourik?
Nee maar ik ga er nu wel naar op zoek 🙂
En dichter bij huis hebben we natuurlijk K Schippers en Martinus Benders
dank voor de tip 🙂