Evelien Verhegge
Poëzielessen in Vlaanderen
.
Op het bijzonder interessante en inspirerende symposium ‘Uitgesproken poëzie’ over poëzie in klas in Utrecht, verzorgde Evelien Verhegge een workshop met de titel ‘Spieken bij de buren; tips & tricks uit het Vlaamse poëzie-onderwijs’. Evelien Verhegge is docent aan het LUCA, school voor arts en drama in Vlaanderen en werkt bij Jeugd en Poëzie. In haar workshop gaf ze een overzicht van de verschillende opleidingen in België en welke plek poëzie in het Vlaamse onderwijs inneemt.. Daarnaast ging ze in op de volgende vragen:
Welke lessen krijgen Vlaamse leerlingen dan precies wat poëzie en declameren betreft? Welke leerdoelen worden er met het memoriseren en voordragen van poëzie (en andere talige uitingen) behaald? Wat kunnen Nederlandse docenten meenemen naar hun schoolpraktijk? | Workshop voor secundair onderwijs.
Als oefening had ze een bijzonder aardig voorbeeld meegebracht uit haar praktijk als docent. De deelnemers aan de workshop kregen het gedicht Boem Paukeslag van Paul van Ostayen, uit de bundel ‘Bezette stad’ (1921) uitgereikt maar niet in één geheel maar in verknipte stukken. Boem Paukeslag is de artistieke weergave van de dramatische gebeurtenissen in Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog; het is ook een van de optisch mooiste gedichten uit de Vlaamse letterkunde.
De eerste opdracht was om de verknipte stukken weer tot één gedicht te maken, en hoewel iedereen die gedicht kent blijkt het toch moeilijk om de verschillende zinnen en onderdelen zo te plaatsen dat het het originele gedicht weergeeft. Daarna kregen we de opdracht om bij onderdelen van het gedicht onomatopeeën (klanknabootsingen) en assonanties (halfrijm) bij een aantal woorden te verzinnen.
Tot slot moesten we een omgeving bedenken waar veel mensen tezamen komen en dit allemaal in het gedicht ‘Boem Paukeslag’ verwerken. Op deze manier krijg je dus een heel nieuw gedicht. In mijn groepje kwam hier het volgende uit waarbij de plek waar veel mensen samen komen een begrafenis was.
.
BOEM
Paukeslag
schrijden, stappen, schrijden, stappen, schrijden, stappen
Stop!
Daar ligt alles plat
O_________________________________________o
Weer razen violen celli bassen koperen triangel
Trommels Pauken
Drama in volle slag hoeren en nabestaanden
werpen zich op eerlike mannen de kerk wankelt
de eer wankelt ligt er
alle maskers vallen
zzzzzzzzzzzzt POF!
.
en vergelijk dat dan met het origineel:
Geplaatst op 9 november 2019, in Dichtbundels, Dichter in verzet, Favoriete dichters, Over Poëzie, Poëzie en Kunst, Poëzie evenementen, Vlaamse dichters en getagd als 1921, Antwerpen, assonanties, België, Bezette stad, Boem Paukeslag, declameren, dichtbundel, dichter, Eerste wereldoorlog, Evelien Verhegge, gedicht, gedichten, gedichtenbundel, halfrijm, Jeugd en Poëzie, klanknabootsingen, leerdoelen, LUCA, nieuw gedicht, onomatopeeën, Paul van Ostaijen, poëzie, poëzie in de klas, poëzie-onderwijs in Vlaanderen, poëziebundel, School voor arts en drama, secundair onderwijs, Spieken bij de buren, tips & tricks, Uitgesproken poëzie, Utrecht, verknipt, Vlaams dichter, Vlaanderen, voordragen, workshop. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.
Hey Wouter!
Ik ben blij dat je het fijn vond, en dat je er zo’n mooie post over schreef! Ik wou enkel nog meegeven dat ik vroeger inderdaad een baan had bij Jeugd en Poëzie, maar nu niet meer. Nu werk ik op het Secundair Kunstinstituut in Gent. En ik heb inderdaad een onderzoeksproject rond poëzieperformance gedaan bij LUCA School of Arts, maar ik ben er nooit docent geweest. Misschien was dat niet duidelijk bij mijn razendsnelle -ik-stel-mezelf-voor-rondje. Nogmaals bedankt voor je enthousiasme!
Ik pas het aan Evelien en ja, ik vond het erg leuk☺️