Dichter op verzoek

Zondagen in April

.

Ik weet dat er veel lezers van dit blog zijn met duidelijke voorkeuren als het gaat om dichters. De een houdt van de wat oudere gedichten van de Vijftigers, de ander van Tsjechische en Russische dichters, weer een ander van Ierse dichters, weer anderen van Vlaamse dichters als Herman de Coninck en Hugo Claus en er zijn er die liever dichters van nu lezen. Zoals jullie weten maak ik geen onderscheid ( ik hou van een heel breed spectrum aan dichters al heb ook ik mijn voorkeuren) en daarom wil ik jullie vragen om namen van dichters waar ik er dan telkens één van uitkies om op de zondagen in april iets over te schrijven en een gedicht van te plaatsen. Heb je daarnaast nog een voorkeur voor een gedicht van die specifieke dichter dan zal ik proberen dat erbij te plaatsen. Voorwaarde is wel dat ik dat gedicht dan niet eerder al geplaatst heb.

Dus kom maar op met de suggesties. De laatste dichters op verzoek waren: Ida Gerhardt, Miguel Santos en Antoinette Sisto maar zoals gezegd ook buitenlandse dichters mogen genoemd worden. Vandaag plaats ik hier een gedicht van een dichter die ik tot een van mijn favorieten reken namelijk Jules Deelder. Uit de bundel ‘Moderne gedichten’ uit 1979 het gedicht ‘Orpheus Descending’.

.

Orpheus Descending

.

Als hij zijn hand te luisteren legt

op de warme buizen in haar buik,

hoort hij de trein al komen.

.

Een doffe donder in de diepte dat

aanzwelt tot geraas.

.

En het moment is dáár

.

Als het felverlichte voertuig uit

het zwarte gat gespoten komt,

en hij zichzelve ziet.

.

Gekleed in teder lila achter één

der duizend ramen.

.

‘Mind the doors please! Mind the

doors!’

.

 

Advertentie

Geplaatst op 10 maart 2019, in Dichtbundels, Dichter op verzoek, Favoriete dichters en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Leo van der Zalm verdient m.i. ook aandacht.
  En dan met name zijn bundel “Eenhoorns Onder Andere” uitgegeven bij Uitgeverij In De Knipscheer (ISBN 9789062653560).

 2. Een Jan Arends (één die niet eerder hier voorkwam) is m’n gedachte.

 3. Wat te denken van Koos Geerds, Jan Glas, Saul van Messel?

 4. Beste Wouter, Leuk initiatief! Ik zou het gedicht ‘Komt Jan langs’ wel weer eens in het licht willen zetten. Met vriendelijke groet, Elske Zwart

 5. Oh, doe je iets van Else Lasker-Schüler? Ik vond haar zo een ontdekking! Ze verzinnebeeldt op zo een fantastische wijze een geheel eigen wereld. En volgens mij postte je nog niet eerder iets van haar. Merci al hee!

 6. Meer dada! Tzara, Arp, Ball. Of barones Elsa von Freytag-Loringhoven (zie mijn stukjes over haar op Dadarockt). En een hedendaagse ‘neo-dadaïst’ als Guido Utermark. En Marc van der Holst, veel humor. Maar ook: de Vlaming Jess de Gruyter, die ik een paar maanden geleden ontdekte (bundel I Thought We Just Left That Party, 2005), erg goed.

 7. Leo Willemse

  Wouter, je doet me een plezier om eens te kijken naar Rein Bloem, H.c. ten Berge en Willem van Toorn. En ik heb deze bijdrage op mijn FBpagina gedeeld!

 8. momenteel denk ik aan Delphine Lecompte en Katelijne Brouwer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: