Eerste tranen

Jean Cocteau

.

Een van de meest invloedrijke en belangrijke Franse all round kunstenaars (hij was filmer, schrijver, dichter, ontwerper, kunstenaar en toneelschrijver) is Jean Cocteau (1889 – 1963) of Jean Maurice Eugène Clément Cocteau zoals zijn volledige naam luidde. AllMovie, een invloedrijke website over films en cinema noemde hem de meest invloedrijke filmmakers van de avant-garde beweging. Maar Jean Cocteau schreef ook poëzie, veel poëzie, in 51 jaar maar liefst 21 dichtbundels. Hoewel Cocteau dus sneller met films en zijn werk La Vox Humaine wordt gekoppeld is zijn poëzie dus ook zeker een rode draad die door zijn hele leven loopt.

In 2003 verscheen bij Athenaeum-Polak & Van Gennep een vertaalde bundel van hem getiteld ‘Gedichten’ in een vertaling van Theo Festen. Uit die bundel het gedicht met de originele titel ‘Premières larmes’ of zoals het in de vertaling heet ‘eerste tranen’.  In dit gedicht komt goed naar voren wat de avant-garde beweging inhield. Avant-garde betekent letterlijk voorhoede of voorstuk. In de avant-garde beweging zaten mensen die experimenteel, radicaal of onorthodox zijn met betrekking tot hun kunst, de cultuur of de samenleving. Deze beweging wordt ook wel gekenmerkt door niet-traditionele, esthetische innovatie en aanvankelijke onaanvaardbaarheid.

.

Eerste tranen

.

Een dahlia       dat is diep gebogen

na de regen

de telefoon

opgehangen

.

laat het avontuur mislukt achter

.

Zware spons mijn hoofd

over de leuning van de overloop

.

De sproeier draait achtjes voor het rode gordijn

de leuning ontsteekt de gouden plooien

.

Wat een regen van doffe tranen

gezwollen ogen van de gymnasiast

die zijn tong uitsteekt

over het purperen schoonschrift

van de dahlia wirwar van 8en

.

Geplaatst op 14 november 2018, in Dichtbundels, Dichter in verzet, Favoriete dichters, Franse dichters, Literaire kunst en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Zo mooi dit, de metafoor maar ook de herkenning van de dahlia die vol van regendruppels zwaar door kan hangen na een regenbui, langzaam de “tranen’loslatend yit zijn bloemknop. Ooit was ik in Schiedam ( geloof het of niet) lid van een dahlia vereniging die aardig wat wedstrijden wist te winnen…het was een tijd van toppen dieven en de bloemen na regen vooral rechtop houden. Mijn voorkeur ging uit naar de Zakuro Him met zijn diep purpere kleur en wit, maar de ponpon met zijn wirwar van achten stond ooit op.een wedstrijd model bij dit gedicht. Ik was het bijna vergeten het is ook gauw 33 jaar terug. Dank je voor Cocteau

  2. Je kan je ook afvragen of het een gedicht is wat slaat op Elisabeth Short (Black Dahlia) Cocteau was bevriend met Man Ray…had hem zelf uitgenodigd aan het sterfbed van Proust om het sterven in beeld vast te leggen. Man Ray heeft weer zijn eigen verhaal met Elisabeth waar een hoop vragen omheen hangen. Wie weet wat de inspiratie was

  3. Naast poëzie leeft fotografie ook in huis. Proust hoort er zeker ook bij en aan geheimzinnige verhalen of moorden zijn sommigen hier verslaafd dus dan blijft er wel eens iets hangen, zeker als.ze samenkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: