Bruidskoor

De vier jaargetijden

.

In de bundel ‘De vier jaargetijden’ een keuze uit poëzie over klassieke muziek staat een prachtig en indringend gedicht van Saul van Messel. De titel van dit gedicht verwijst naar het Bruidskoor in de Opera ‘Lohengrin’ van Richard Wagner. Saul van Messel (pseudoniem van Jaap Meijer 1912-1993) was Joods historicus, neerlandicus en dichter. Hij dichtte in het Gronings en in het Nederlands.

Hij promoveerde als laatste jood in oorlogstijd bij Jan Romein op Isaac de Costa’s weg naar het christendom. Kort daarna werd hij leraar aan het Joods Lyceum te Amsterdam, Anne Frank was een van zijn leerlingen. Met zijn vrouw Liesje en zoon Ischa werd hij gedeporteerd naar Westerbork (1943-1944) en Bergen Belsen (1944-1945). Na terugkeer, met vrouw en zoon, wijdde Meijer zich aan de geschiedschrijving van het jodendom in Nederland en werd hij leraar.

.

Bruidskoor uit Lohengrin

.

zij trouwden nog

in westerbork

.

hun huwelijksreis

heette transport

.

hun wittebroodsdagen

in sobibor

.

vermeldt geen

enkel rapport

.

wat maakt het ook

poëtisch uit

.

hij was de bruidegom

en zij de bruid

.

saul_van_messel

Geplaatst op 2 november 2016, in Dichtbundels, Dichter in verzet, Favoriete dichters, Muziek, Muziek in poëzie en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Prachtig. Typisch Saul van Messel. Zijn Groninger gedichten zijn voor mij ook een stimulans geweest om in het Gronings te gaan schrijven. Voor de liefhebber: zijn oeuvre is te vinden op joodsebibliotheek.nl

  2. Hij was ook de eerste biograaf van de dichter Jacob Israël de Haan (1881-1924) voor wie op initiatief van een Gronings dichtgenootschap deze zomer nog in zijn geboorteplaats Smilde een herdenkingssteen werd onthuld met daarop een van de Haans fameuze kwatrijnen, bij die gelegenheid uitgesproken door de Groningse dichter in aanwezigheid van onder ander Jean-Pierre Rawie. Het informatieve boek van Jaap Meijer uit 1967 wordt ontsierd door een naargeestige homofobie en een pro-zionistische vooringenomenheid tegen de Haans orthodoxe loyaliteit. De recente de Haan-biografie van Jan Fontijn (Onrust, 2015) is doet meer recht doet aan de Haans poëzie.

  3. And the Grooms are Waiting for the Altar

    is de titel van editie 1134 Radio van Verre (1133 is a.s. ZA 5 november de 2e Poppoeet Bob Dylan Nobel Special) na terugkomst van Curacao op ZA 12 november http://www.radiocentraal.com 21-23 uur.

    Bruigom Bruid Romeo Julliette Layla Mashun en Trouwen met de Boeddha Vreemde Kostgangers langs verre vreemde kusten, van Curacao met complimenten van Ferry Dutch Fred Hoekstra Oldeberkoop Ferrydutch@gmail.com

    Op 2 nov. 2016 04:51 schreef “ZICHTBAAR ALLEEN” : > > woutervanheiningen posted: “De vier jaargetijden . In de bundel ‘De vier jaargetijden’ een keuze uit poëzie over klassieke muziek staat een prachtig en indringend gedicht van Saul van Messel. De titel van dit gedicht verwijst naar het Bruidskoor in de Opera ‘Lohengrin’ van Richa” >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: