Jan Cremer

Verloren gedichten

.

Wie jan Cremer zegt, zegt ‘Ik, Jan Cremer’, deel twee van deze klassieker, ‘de Hunnen’ en waarschijnlijk ook zijn schilderkunst. Cremer heeft zelfs een eigen museum in Enschede.

Waar ik zeker niet aan dacht (omdat ik het niet wist) was Jan Cremer als dichter. Uit de summiere informatie voorin het kleine maar goed uitgegeven bundeltje ‘Verloren gedichten’ uit 2004, blijkt dat Jan Cremer al in 1957 debuteerde als dichter. Zeven jaar voor hij doorbrak als schrijver van ‘Ik, Jan Cremer’.

Zelfs bij een zeer goed gedocumenteerde website als http://www.dbnl.org/ geen woord over zijn poëzie. Het merendeel van de gedichten opgenomen in ‘Verloren gedichten’ komt dan ook uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.

Een (klein) deel van de gedichten zijn in het Engels en waarschijnlijk geschreven in de tijd dat Cremer in Amerika woonde en werkte.

Achterop het bundeltje de volgende woorden van Seymour Kim: `Jan Cremer can rank unashamedly as the briljant illegitimate son of Louis-Ferdinand Céline, Henry Miller, Jean Genet and Maxim Gorski.’

De vroege poëzie van Cremer is niet wat je zou verwachten (rauw, expliciet) maar eerder melancholisch en zelfs een ietsje romantisch. Ik heb gekozen voor het gedicht ‘Emmastraat 10 Enschede’ (ik vermoed het geboorteadres van Jan) uit 1978 en een deel van zijn ‘cyclus poetry american style’uit 1969.

.

Emmastraat 10 Enschede

.

Ik ben hier de oude eik

en ik wacht

de donkere zomernacht

op de vuurvogel

met veren die licht geven

ooit overzag ik hier het slachtersveld

en hoorde ik ze schreeuwen

een laatste roep

verstomd galop

.

flitsende messen door weke kelen

hinniken gesmoord in zachte doodskreet

stampende vurige hengsten

werden aan mij vastgemaakt

steigerende onwil werd wreed bestreden

mijn stam was doordrenkt van paardebloed

mijn voet verdronk in zweet

zwepen werden op mij uitgemeten

de scherpte van het slachtmes in mijn schors gekerfd

gebleekte huiden hebben in mijn takken gehangen

het kabaal van de kraaien in mijn kruin

veulens hebben mij in wanhoop

aangesproken

.

ik ben hier de oude eik

en ik wacht

Horsa en Hengist hadden mij verlaten

in met bloed en mest doortrokken stro.

.

.

A staten Island Industrial engineer

who had known enemies

was blasted to death

when he turned

the ignition key in his car

touching off 10 sticks of dunamite

planted under the hood

.

Robert Lee Massie

scheduled to die in the gas chamber

for murder

has written to Governor Reagan

that he wishes

.

to be executed on schedule

.

VG

 

Geplaatst op 15 augustus 2016, in Dichtbundels, Favoriete dichters en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. erg intressant om “het beest”uit het achterom en de Posthoorn zo kwetsbaar te zien: wel erg beelded.

 2. Dankjewel, Wouter van Heiningen,

  Hier doe je heel goed werk mee : Met plaatsing van het dichtwerk van Jan Cremer …. zo jammer, dat bv. de muziektheater voorstelling (Grand Theatre in Groningen) volkomen van de aardbodem in Holland verdwenen lijkt te zijn gegaan …… in GeHeimWee lees je daar zelf misschien ook wel meer daarover : NieuwLandsche Gedichten van Ferry Dutch, dichter volslagen onbekend maar wel aardig haha yaya Dada. Grasduin zelf maar even in de lyrische gedichten op Poetryflowbypassion.nl of luister Tous les Samedis et Martedis Soirs sur la Terre naar de wekelijkse edities van RadiovanVerre Radio du Lointain Radio from Beyond FerryDutche wereldmuziek en poëzie I love you Much too Much. Sinds 1995 wereldwijd onder de Albino Maan via http://www.radiocentraal.com op internet altijd horizontaal op Zaterdag + Dinsdag avond 21-23 uur.

  Tot luister ‘ es misschien ?

  Hartelijk dank voor je smaakmakende tegenwoordigheid van geest en toewijding aan de Dichtkunst en de eigentijdse belevingspoezie van poetry performance op muziek en moderne soundscapes : poems2music poems2paintings poems2pictures and the other way around al die schone kunsten ontsproten aan de lyriek van woorden en poetry performance op onder meer de Poetryflowbypassion.nl

  Fred Hoekstra Oldeberkoop Pays Bas Ferrydutch@gmail.com http://Www.Poetryflowbypassion.nl Radio van Verre http://www.radiocentraal.com 21-23 uur elke Saturdaynight wereldwijd.

  Op 15 aug. 2016 10:06 schreef “ZICHTBAAR ALLEEN” :

  > woutervanheiningen posted: “Verloren gedichten . Wie jan Cremer zegt, zegt > ‘Ik, Jan Cremer’, deel twee van deze klassieker, ‘de Hunnen’ en > waarschijnlijk ook zijn schilderkunst. Cremer heeft zelfs een eigen museum > in Enschede. Waar ik zeker niet aan dacht (omdat ik het niet w” >

 3. overigens eigen museum is inmiddels achterhaald, want opgeheven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: