Winnend gedicht: Aan de slechthorenden

Ongehoord! Poëzieprijs 2014

.

Zoals ik gister al schreef is de winnaar van de Ongehoord! Poëzieprijs Gerard Scharn met het gedicht ‘Aan de slechthorenden’. In een goed gevuld bibliotheektheater werd op zondag 16 november de dichters van de shortlist de mogelijkheid geboden om hun gedicht ten gehore te brengen. Een aantal had aangegeven niet aanwezig te kunnen zijn op deze middag, weer anderen wilden of konden hun gedicht niet voordragen, een enkeling liet het gedicht door een ander voordragen en weer een ander kwam terug op haar besluit om het gedicht niet voor te dragen en deed dit alsnog (heel goed!). Onder de voordragende dichters waren zeer ervaren podiumbeesten en dichters die nog nooit op een podium hadden gestaan, jong en oud, van alles wat. Voeg daar de prachtige muziek van Patty van Trossèl (La Pat) en haar musici aan toe en het ongelijk was weer eens aan de thuisblijvers. De jury nam uitgebreid de tijd om het juryproces toe te lichten, gaf daarna een aantal dichters een eervolle vermelding (Johan Devos, Jeannette Kim en Ruben) en ging toen over op het uitreiken van de 3 prijzen.

Ik zal de komende dagen de gedichten van de prijswinnaars (behalve Gerard Scharn als winnaar, de tweede prijs voor Martin Aart de Jong en de derde prijs voor Hein van der Schoot) hier plaatsen met de juryrapporten die erbij horen, alsmede de speciale vermeldingen, zeg maar de runners up.

De eerste prijs was dus voor het gedicht ‘Aan de slechthorenden’ van Gerard Scharn. De jury schreef in haar rapport:

‘David Lynch,’ is een van de opmerkingen van de juryleden. ‘Het lubbert zo lekker uit je mond,’ is een andere. Wat centraal staat is dat dit gedicht met zijn minimalistische aanpak een volledige wereld met een geheel eigen filosofie weet te scheppen. De jury was er dan ook al snel over uit dat gedicht, zonder twijfel, rechtmatig de eerste plaats verdiende. Wij willen je hierbij vragen om meer te blijven schrijven. Begin zo snel mogelijk maar aan je gedichtenbundel.
De eerste plaats, de winnaar van de Ongehoord Poëziewedstrijd 2014, is het gedicht Aan de slechthorenden van Gerard Scharn.

.

aan de slechthorenden

 

in het land van de limousines

staat geen brandstofpomp

de wagens worden volgeladen

geduwd door lakeien of getrokken

door keizerlijke muilezels en ossen

 

profeten worden niet gehoord

in het land van de limousines

zijn alle vensters op het noorden

gesloten als de poolwind giert

als tinitus in dovemansoren

 

in het land van de profeten

danst de derwish op wolken

en vliegende schotels uit koper

gedreven klinken als klokken

over het westvlaamse land

.

winnaars

Van links naar rechts: Martin Aart de Jong, Hein van der Schoot, Gerard Scharn, jurylid Edwin de Voigt en jurylid Joz Knoop.

Advertenties

Geplaatst op 17 november 2014, in Muziek, Nieuws, Ongehoord!, Poëziewedstrijd en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. We kennen allemaal wel de term rijmdwang. Maar ook hier weer een winnend gedicht dat niet rijmt. Wordt de poëziewereld zo langzamerhand niet geteisterd door niet-rijmdwang?

 2. Roland Kusters

  Heb best een waardering voor filosofische teksten maar heb volstrekt geen idee waar dit gedicht over gaat. Verder mis ik de rijm ook (zoals tevaak in de gedichten literatuur. )

 3. Roland Kusters

  Volgens een mail die ik kreeg zat mijn inzending bij die 50 gedichten die door de jury is beoordeeld. Begrijp ik dan goed dat daar ook een jury rapport van is?
  mijn gedicht heet ‘Zwijgen’

  • Beste Roland,

   De jury moet 50 gedichten lezen en daar de winnende gedichten uit selecteren. Daarom zijn alleen van de drie winnende gedichten juryrapporten gemaakt. Er komt nog wel een mail met een leuk aanbod vandaag je kant op.

 4. Gerard, ja blijf schrijven en strepen. Dank voor je gedicht. Fons

 5. Beste Wouter echt vet chill dat je me toen der tijd op je blog hebt gezet. Toch zou ik je bij deze willen vragen mijn naam tag te verwijderen het komt niet meer overeen met mijn huidige doelen en wil liever niet dat het meteen bij google op-popt;)
  Alvast bedankt,
  het gedicht zelf hoef je natuurlijk niet te verwijderen alleen de naamtag,
  succes verder en keep it up;)

 1. Pingback: ‘ja taal is eigenlijk voor mij de inspiratie’ | Gerard Scharn | Ongehoord! Poëzieprijs 2014 | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: