Literaire routes app

Letterkundig museum

.

Het Letterkundig museum in Den Haag heeft samen met 7scenes een App ontwikkeld met literaire routes en wandelingen. Tijdens het museumweekend in 2013 presenteerde het museum de eerste wandeling over Jan Siebelink langs diverse Haagse decors uit Siebelinks boeken.

In mei 2013 volgde een route door Noordwijk. Schrijvers en dichters verkozen door de tijd heen dit pittoreske dorp voor rust, inspiratie of afzondering. Noordwijk was de woonplaats van schrijvers als Henriette Roland Holst, Albert Verwey J.B. Charles. Ook P.F. Thomése, Harry Mulisch en Susan Smit hebben zich laten inspireren door het decor van duinen, bollenvelden en boulevard, strand en zee. De Literaire Route Noordwijk is ontwikkeld is samenwerking met Stichting Schrijvers Pantheon. De gids op deze tour is acteur Hans Croiset. 

Er is ook nog een Couperus route door Den Haag.  Deze wandeling voert door het Den Haag van Couperus, langs de huizen waar hij woonde en de plekken die een rol spelen in zijn werk.  De Couperus-wandeling is ontwikkeld in samenwerking met het Couperus Genootschap.

.

De App is gratis te downloaden via de Appstore of Google play.

.

LR

 

logo LM

 

 

 

Van de dichter J.B. Charles het gedicht: Aan de schrijvers uit: Ik ben het (1990)

 

Aan de schrijvers

Neem een schep woorden,
schep mij een taal,
kom op, vertel een verhaal.

Maar tel ’t op je vingers na:
het moet helemaal
zelf zijn verzonnen.

Anders hoef ik het niet.
Wat jij hebt gevoeld
dat wil niemand horen,
ook niet wat je ‘bedoelt’.
Dus doe niet te echt.
Praat mij niet van wetten,
ik stik al in recht.

Maar tover mij voor
en ik ben je knecht:
samen krijgen wij die verdomde
werkelijkheid er wel onder.

Geplaatst op 26 mei 2014, in Literaire wandelingen, Social media en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Eline Vere trekt de zware voordeur achter zich dicht aan de Surinamestraat, zoals altijd is de straat uitgestorven met een beetje geluk kwam er een enkel koetstje voorbij. Het was niet het soort geluk waar Eline vandaag op zat te wachten, vandaag was de dag, de dag dat ze ontsnappen zou aan het script van Louis Couperus. De bedompte ellende van muffe persjes en stoffige varens onttrokken aan het zicht door een dichte voordeur. Enkel het geluid van haar schoenen door de straat, zo komt ze in het ritme van het leven, haar leven. Een koetsje passeert, ze ziet een hoofd dat haar nakijkt, de heer Hoogstraten, voormalig gouverneur, heerlijk juist nu geen hoed op te hebben, geen paraplu, geen gezelschap. Haar kin gaat schuin omhoog, hij is te verbaast om te groeten.
  De Bankastraat, de Atjehstraat, de Riouwstraat, ze zijn nog niet aangelegd, er is enkel duin maar er zijn plannen de buurt uit te breiden voor de nieuwe Indiëgangers.
  Ze is haast bij het mulle zand als ze zijn stem hoort, ze kent Louis’ zinnen veelal uit het hoofd.

  ” Mevrouw weende eveneens, kuste haar en… den volgende dag sleurden de zelfde duivels Eline opnieuw willoos mee…”

  Eline houdt zich sterk, ze denkt, tot speeltuin de Bataaf, tot zover zou mijn vrijheid vandaag toch moeten kunnen reiken. Ze trekt haar schoenen uit en loopt door het warme, zware zand maar dan begint het weer te knagen. De Bataaf, bestaat die eigenlijk al?

 2. Leonie van Baveren

  Vanmiddag stond ik in de abri van lijn 23 met een jonge vrouw achter een kinderwagen. Ze vroeg zich af of ze voor de bui thuis zou zijn want ze was de kap vergeten van de kinderwagen. Het zijn opmerkingen waar ik niets mee kan, te weinig om iets zinnigs over te zeggen, te veel om te negeren. Ik keek vluchtig in de wagen, een rood huilhoofd met in het midden een gapend gat dat ‘ETEN!’ leek te roepen. Over mijn schouder keek de jonge moeder mee en zuchtte, ‘soms’, zei ze ‘ zie ik alleen maar dat gapende gat waar dag en nacht voedsel in gestopt moet worden. Mijn borsten trekken haar honger al lang niet meer, bananen zijn niet meer aan te slepen, de firma Olvarit beleeft hoogtijdagen.
  De bus stopte voor onze voeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: