Losse poëziepodia

Delft, Eindhoven en Utrecht

.

In de categorie Poëziepodia heb ik hier al een groot aantal poëziepodia in Nederland besproken. Podia die regelmatig worden en werden georganiseerd met mogelijkheden voor talentvolle amateurs en semi-professionele dichters om voor te dragen. Naast deze regelmatig georganiseerde podia zijn er ook vele eenmalige podia. Hier wil ik er een paar bespreken.

Delft

Allereerst Dichter aan de bar van de stichting Verzet de Zinnen in Delft. Stichting Verzet de Zinnen heeft als doel om zowel het actief als passief beleven van poezie te stimuleren. Zij doet dit door het organiseren van verschillende activiteiten in de omgeving van Delft. Op 15 en 16 maart 2014 vindt het festival: ”Dichter bij de Bar” plaats. Dichters, rappers, singer-songwriters en prozaschrijvers trekken door de binnenstad van Delft en geven acte de presence op verschillende podia. Een van de vele initiatieven die de stichting heeft opgezet om dit festival te kunnen bekostigen is het crowd funding evenement bij café-restaurant de V. Op donderdag 16 januari aanstaande  vindt dit plaats en naast vele voordrachten (waaronder die van mij) zal er een veiling plaats vinden. Aanvang 20.30 uur. Komt allen!

Meer info over dit project op http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/1811-dichter-bij-de-bar

.

Eindhoven

In Eindhoven is de stichting Poëthement actief.  Deze stichting wil graag een netwerk zijn voor literaire activiteiten in Eindhoven. Vandaar dat in hun agenda niet alleen onze podia en projecten terugvindt, maar ook die van onze collega’s. Daarnaast staan ze niet alleen in het stimuleren van dichttalent in Eindhoven, maar worden ze bijgestaan door partners als Milieu Educatie Centrum en het Heempark in de Genneper Parken, Vrouw&Kultuur, Bibliotheek deWitteDame in Eindhoven, Stichting Kleurrijke Stad en veel individuele dichters en kunstenaars. Zo organiseerde Poëthement ‘Natuurlijke poëzie’ een natuurpodium en poëzieroute in het Heempark.

Meer informatie over wat stichting Poëthement doet op http://www.poeziepodium.nl/index.html

.

Utrecht

Onder de titel ‘Elk Woord Een Vonk!’ organiseerde de Steungroep 13 September een open podium Poetry Jam  (“Write it, Ignite it!”) op 14 december 2013 in ACU te Utrecht. Dichters en muzikanten werden uitgenodigd om hun vurige creaties te komen opvoeren op het open podium. Steungroep 13 September, wilde de aandacht  vestigen op ‘het recht op opruiing’ dat geschonden werd toen schrijfster en dichteres Joke Kaviaar in januari 2013 veroordeeld werd tot vier maanden cel voor het schrijven van
‘opruiende’ teksten. De organisatie van dit podium omschreef het als volgt: Heb jij een gedicht of lied geschreven dat te controversieel is om ergens anders voor te dragen of te zingen? Dan ben je dubbel uitgenodigd. Met Joke’s veroordeling hebben de autoriteiten een lijn getrokken tussen wat zij acceptabele meningsuitingen vinden en welke niet. Op de “Elk Woord Een Vonk” Poetry Jam kun je ruimschoots over die lijn gaan en op podium uiten wat je wil uiten, opruiend of niet. We kunnen ons niet de mond laten snoeren door de wet!

.

Poëthement

elkwoordeenvonk-eachwordaspark200px

bar

Geplaatst op 14 januari 2014, in Poëziepodia en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: