Spelen met taal

Joshua Hoogveld

.

Op http://actualiteitactuality.webs.com/ schreef Joshua Hoogveld tot 2010 zijn zogenaamde actualities. Een vorm van poëzie, spel met teksten en woorden waarin hij de actualiteit behandelde. Na 2010 is hij verder gegaan op http://www.joshua-actuality.nl/ waar hij al vanaf 2005 actief was met het spelen met taal. Zijn stukken zijn steeds organischer geworden, het leest alsof het in een keer is opgeschreven waarbij het lijkt alsof de woorden die bij hem opkwamen in gedachten 1 op 1 opgeschreven zijn. Altijd inspelend op de actualiteit, soms heel melig, vaak scherp in zijn teksten. 

Na lezing van een aantal van zijn blogstukken deed het me denken aan een boekje dat ik ooit las van Hans Liberg; Pablo Pablo uit 1991. Daarin laat Hans Liberg zijn gedachten de vrije loop, associeert erop los, voegt samen, laat weg, en speelt met veel fantasie met woorden, begrippen en taal.

Joshua Hoogveld doet iets dergelijks op zijn blogs. Niet altijd even makkelijk om te volgen maar voor de taalliefhebber zeker de moeite waard. Een ander blog van Joshua is http://www.discutantes.nl

Een voorbeeld uit 2010:

.

My W O R D S

In de Eerste kamer

Tien Pond Grrr r u t t e

zijn wij electoraal

nog steeds de Baas

..

header

1b

Geplaatst op 4 maart 2013, in Literaire kunst en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Heb je blog even aan Joshua doorgestuurd, dat zal hij waarderen!

 2. Geachte Heer, door drukke werkzaamheden, vandaag, kon ik niet eerder réageren.. Heb net Twee Discutantes gemaakt ! En dacht net : ik moet die meneer van vanmorgen nog even bedanken.. Maar Selma , was mij voor !! Dus ik heb net even hier het hele verhaal kunnen lezen. Had de Tijdlijn al gekregen van U.. Maar wat mij net verbaasde is, dat U wel erg de Spijker op de Kop slaat. bent U een ‘Sémantisch Psycholoog er niet om!'”Zijn stukken zijn steeds organischer… en de rest wat U analyseert Klopt hélemaal ! Verbluffend hoe U dat door heeft , of analyseert.. Verder doe ik dit al vanaf 2 0 0 3 bij de V K-bloggers Vollkskrant . En toen zij er mee stopte ben ik voor mijzelf begonnen. En de laatste tijd maak ik iedere Ochtend één lang verhaal. Verder zit ik dus op Facebook Joshua Hoogveld , en op Twitter : ACTUALITIES . zoals U al ontdekt hebt, En ik maak De Discutantes // http://www.discutantes.nl
  Voel me zeer vereerd , en een beetje te verlegen!! Merci Beaucoupe Geekend Joshua Hoogveld

  • Beste Joshua,
   Het is graag gedaan en geschreven. Ik zal de discutantes.nl nog toevoegen.
   Het is zoals ik al schreef, de ontwikkeling door de jaren heen viel me op. Zoals je wellicht op mijn blog hebt gelezen schrijf ook ik al langer over taal en poëzie.
   Met vriendelijke groet,
   Wouter

 3. Beste Wouter van Heiningen.. Ergens herken ik wel je naam.. Itr does ring a bell ! Maar was vanmoren wel even verbijsterd. over je column, En wat wel leuk is, is dat U voor mij als Buitenstaander er progressie in ziet. Hoe vaak mijn vrienden dat zeggen: des te minder geloof ik ze.
  En ben steeds meer bang dat het niet goed is.. Dus je veux dire : Merci Messieur!!

 4. annevellinga

  Goed gedaan Wouter, ik geniet al tijden van Joshua en ben blij dat hij nu ontdekt is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: