Gedichten op vreemde plekken

Deel 55: Op een muurtje bij een deur in Leiden

.

De Rotterdamse dichterCornelis Bastiaan Vaandrager (1935 – 1992) schreef het gedicht ‘Nederlandse spoorwegen’ en dit gedicht staat , in de kleuren van de NS, op een muurtje naast een voordeur in Leiden aan de Moorsweg.

.

Nederlandse Spoorwegen

Tanja, je kunt kiezen:

 9.08
 9.28
  39
  55
 10.09
  30
  39
 11.09 
 11.43

Doe Amsterdam de groeten
en geen gesodemieter.

Voor meer informatie over het gedicht, de locatie en hoe het er zo is gekomen: kijk bij de reacties. Met dank aan Anne Vellinga.
.

Geplaatst op 14 juli 2012, in Gedichten op vreemde plekken en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Toepasselijk
  Voor wie het nog niet wist: het staat natuurlijk een ieder vrij om een muur voor een gedicht aan te bieden, of om zelfs een specifiek muurgedicht aan te vragen. Maar de mensen van Tegen-Beeld hebben altijd het laatste woord over wat er waar op een muur komt. Bij dit muurgedicht konden alle betrokkenen het makkelijk eens worden.m

  Het gedicht moest aan een aantal eisen voldoen: zowel bewoners als Tegen-Beeld moesten het natuurlijk mooi vinden en het moest passen op de beperkte ruimte. De locatie ligt aan een looproute naar het station – en bovendien vlakbij een spoorwegovergang. Alleen al daarom is “Nederlandse Spoorwegen” heel toepasselijk. Nog mooier wordt als je weet dat beide bewoners treinforens zijn. Van Leiden respectievelijk naar Rotterdam (de stad van Vaandrager) en Amsterdam (de bestemming van de Tanja in het gedicht).

  Omdat het gedicht in een portiek zit verstopt, vroeg het om iets bijzonders. Door de spiegel zien de mensen die van het station komen iets, en de mensen die er heen gaan meer, maar dan in spiegelbeeld. Sommigen laten zich intrigeren en lopen even terug. De kleuren zijn de oorspronkelijke NS-kleuren, uit Vaandragers tijd! Opgekregen van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

  (Ontleend aan een e-mail van de bewoners d.d. 1 januari 2004)

 2. Het is mooi, maar toch een vreemd gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: