Stiftgedicht

Wat is het?

.

Deze poëzievorm is een idee van de Amerikaanse schrijver Austin Kleon, die ze Newspaper Blackout Poems noemt. Hij publiceerde ze op zijn website  ( www.austinkleon.com) en een bundel ervan verscheen in april 2010 onder de titel Newspaper Blackout. In Nederland maakt onder andere Dennis Gaens (stadsdichter van Nijmegen) stiftgedichten.

.

Een stiftgedicht is een gedicht dat niet ontstaat door te schrijven maar door te schrappen. Je maakt een stiftgedicht door met een merkstift in een bestaande gedrukte tekst (vaak krantenartikelen of een bladzijde uit een oud boek), woorden of delen van woorden te schrappen tot wat overblijft een gedicht vormt, dat niets meer met de oorspronkelijke tekst te maken hoeft te hebben.

.

Hier zijn enkele voorbeelden. De linker is van Judy Elfferich (http://judyelf.edublogs.org/)

 

Geplaatst op 11 juli 2012, in Literaire kunst en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Wat een enorm leuk idee, hier ga ik wat mee doen de komende tijd

 2. Hey Wouter!

  Zo, dus daar bestaat een woord voor dus! Doe ik soms ook. Tenminste, als ik in het Fries wil dichten, want ik beheers geen Fries. Zo heb ik wat Friese boeken bij de kringloop gehaald en soms staan in romans leuk zinsdelen. En zo hoef ik het niet steeds op te zoeken in woordenboeken. Ik kan wel Fries-Ned maar geen Ned-Fries. Vandaar.
  Dus ik stift al;-) Grappig!

 3. Ja, ik ken het. Ik vind het geweldig! In april 2010 maakte ik kennis met ‘Schrap Me’ van Dimitri Antonissen.

 4. Beste Wouter,

  Toevallig kom ik erachter dat je een van mijn stiftgedichten op je site hebt geplaatst. Waarschijnlijk heb je die afbeelding gevonden op judyelf.tumblr.com of jupajupa.sendasmile.com.

  Overname van mijn werk voor niet-commerciële doeleinden vind ik prima… maar niet zonder vermelding van maker en bron! (Zie de licentie: CC by-nc-sa/3.0/nl).

  Met vriendelijke groet,
  Judy Elfferich

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: