Literaire kunst

Ballade en romancen

.

Balladen en romancen zijn niet zeer lange, lyrisch-epische gedichten in strofenvorm, waarin op eenvoudige wijze een belangwekkend gebeuren verhaald wordt. Oorspronkelijk was ‘ballade’ de naam van een Provencaals of Italiaans danslied, terwijl de naam ‘romance’ in feite betekende; gedicht in het Romaans. (in tegenstelling tot gedichten in het Latijn). MiddelNederlandse anonieme balladen zijn bijvoorbeeld:

Lied van heer Halewijn

Van twee Conincskinderen

Het daghet in den oosten

In de Romantiek werd het genre opnieuw beoefend maar nu zien we naast gespannen, donkere en vaak droevig eindigende ballade een minder gespierde, soms sentimentele en gewoonlijk blij eindigende vorm naar voren komen; de romance. Voorbeeld A.C.W. Staring : Ada en Rijnoud.

Het verschil tussen ballaade en romance is dus vooral een sfeerverschil (vergelijk ook de termen in de klassieke muziek). De Romantiek is ook de tijd waarin de oude volksliederen (waarbij heel wat balladen) wederom gelezen en uitgegeven worden. In navolging hiervan vinden we cultuurballaden en romancen bij dichters als Goethe, Schiller, Heine, Bilderdijk en Staring.

De tekst van Het lied van de heer Halewijn is hier te lezen: http://www.cambiumned.nl/poeziehalewijn.htm

Advertenties

Geplaatst op 2 juli 2012, in Literaire kunst en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. kan ik om te revancheren aanbevelen er conincskinderen van te maken?;-)

  2. Leuk dat je Bilderdijk noemt. Is een van mijn favoriete dichters. Ken je zijn gedicht ‘De kunst der poezy?’ Is echt de moeite waard!

  3. overigens is het leuk dat je in de inleiding ‘niet zeer lange’ hanteert. ik ben liefhebber en verzamelaar van traditionele muziek. en als je vanuit muziek redeneert is de ballade over het algemeen juist wat langer. een vorm die mij overigens zeer aanspreekt. ik hou van verhalende teksten.

    • Beste Ton,

      ik citeer bij mijn stuk uit een historisch werkje van H.J.M.F. Lodewick uit 1962. Maar je hebt gelijk in de muziek zijn ballades vrijwel altijd veel uitgebreider. Waarschijnlijk refereert de schrijver aan eerdere, oudere vormen van poezie zoals epische werken die veel langer waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: