Gevecht tegen het zuur!

Johnny ‘the selfkicker’ van Doorn

Halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw was ik in de ban van twee dichters; Jules Deelder en Johnny van Doorn. Twee dichters die niet aan het beeld van dichters voldeden, twee dichters ook die beide exceleerden in het gesproken gedicht. Twee performance dichters. Tegenwoordig zouden het waarschijnlijk Slamdichters heten maar toe waren het bijzondere verschijningen, niet alleen door hun manier van voordragen maar ook door hun tekstgebruik en verschijning. Van Johnny van Doorn heb ik vorige week de bundel ‘Gevecht tegen het zuur’ gekocht. Niet zozeer een dichtbndel maar wel een proeve van zijn veelzijdige schrijfkwaliteiten.

Zoals hij schrijft in het begin van het boek:

De jaren van gezelligheid, mijn studie van het caféleven was uit de hand gelopen. Iedereen denkt iedereen te kennen, wat achterklap oplevert die niet onderdoet voor het geouwehoer in, laten we zeggen, het doorsneestraatje. Telkens keerde het gevoel terug dat je sublieme ogenblikken beleefde. Vooral in het holst van de nacht. Je rookte je pijpje, je drinkt een glaasje, grootse werken zweven voor je geest, je zal de wereld versteld doen staan, maar wee o wee, de volgende ochtend het je weer ’t zuur.

Verhalen over het zwerverachtig bestaan van de would be kunstenaar in Amsterdam in de jaren 70 en 80. Geestig en nog altijd heel leesbaar. Voor wie Johnny niet kennen; zoek hem op Youtube op en je hebt meteen een beeld.

Bijvoorbeeld hier: http://www.youtube.com/watch?v=K7jhk4tPEKY

Geplaatst op 26 februari 2012, in Favoriete dichters en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. De prozaïst Johnny van Doorn vind ik tijdlozer dan de dichter… Zijn proza heeft iets kleins terwijl zijn poëzie heel vaak schreeuwt en zichzelf soms een beetje overschreeuwt.

  2. Dat klopt! Ik hoor hem wel graag 🙂

  3. Ik ben het met Pieter eens. Van Doorn is nauwelijks een dichter te noemen.

  4. Oeps, een gat in mijn cultuur want ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik geen van beide ken(de). Bedankt voor het delen dus…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: