Sint Jans Molenbeek 16 januari 2010

Voordracht ´Jong´

Vanmorgen in alle vroegte opgestaan om in een kleine 2 uur naar Brussel te rijden. Je kunt je afvragen waarom ik dat doe? Ik ging daar een gedicht voordragen, wat ongeveer een halve minuut duurt.

En toch was het meer dan de moeite waard. Aangekomen in Sint Jans Molenbeek, een wat afbladderende wijk van Brussel, viel mijn oog meteen op de bibliotheek waarachter het secretariaat van Uilenspiegel vzw gevestigd is. De bibliotheek had de naam De Boekenmolen, dezelfde naam als mijn eerste bibliotheek in Wateringen. Ik voelde me meteen thuis.

De zaal, een soort hoge kantinezaal, was niet direct een plaats waar je poëzie verwacht. Een ouderwetse, hoge, met TL verlichting en vaal gele kleuren uitgedoste eetzaal.

Maar de aanwezigen maakte veel goed. De presentatie in handen van Rafaël Daem was van hoog niveau. Aflopend naar de eerste prijs werd de dichters gevraagd hun gedicht voor te dragen. Van de dichters die niet aanwezig konden zijn, werden de gedichten voorgedragen door een dame die dit overduidelijk vaker had gedaan. Van de elf laureaat gedichten was mijn gedicht op de zesde plaats geëindigd. Een jaar lang de uitgave van het tijdschrift van Uilenspiegel ontvangen, een vulpen met inscriptie (mijn naam) met 25 vulpatronen en het juryrapport kreeg ik uit handen van de Schepen (wethouder) Sjef van Damme, net als alle deelnemers.

Nu kun je verdrietig zijn dat je niet wint maar 6e van 54 inzendingen is toch een mooi resultaat. Persoonlijk vond ik het gedicht van de heer de Vos (voorgedragen door zijn zoon Wouter, what´s in a name!) erg mooi. Als alles goed gaat krijg ik alle gedichten en het juryrapport binnenkort toegestuurd. Ik zal het hier publiceren samen met het gedicht.

Samenvattend was het de reis naar Brussel meer dan waard, leuke, vriendelijke mensen, mooie poëzie, een herzien met Brussel en een ervaring rijker.

 

O ja, en dan nog dit: Ik weet nu wat vzw betekent achter zowel Uilenspiegel als Ambrozijn: vereniging zonder winstoogmerk, zoiets als stichting in Nederland.

.

Geplaatst op 16 januari 2010, in Poëziewedstrijden, Voordrachten en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Al met al weer een knappe prestatie, 6e is totaal niet verkeerd!!

 2. Het feit dat je bij de winnaars hoort is gewoon al gaaf toch?
  En ik ben net zo hoor, ik zou ook voor die minuut erheen gaan. Het levert je altijd iets op, naast die vulpen met inscriptie dan….hihi.
  Je ontmoet weer mensen, je laat een indruk achter, en je weet nooit wat dat weer met zich meebrengt in de toekomst;-)

  Leuke ervaring erbij dus weer:-)

 3. Toch wel bijzonder ,dat ik via de voorbereidingen van het feest van pa en ma op jouw weblog terecht kom. En vooral dat ik mijn broer opeens met hele andere ogen bekijk. En er ook achter kom dat mijn nichies ook poetisch zijn aangelegd. Waarom heb ik dat gen niet?
  Ga zeker vaker nog eens neuzen.Gefeliciteerd met je zesde plaats!!!

 4. Ik was ook laureaat maar ben helaas niet naar de uitreiking kunnen gaan omwille van mijn examens. Vond ik wel jammer. Maar ja, volgens jaar misschien.

 5. Zeker de moeite waard hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: